Лакський хінкал – традиційна кавказька страва

Лакський хінкал - це цілий витвір мистецтва, з найпростіших інгредієнтів вони виходять дуже смачними й ефектними. У кожного кавказького народу свій рецепт хінкала -  аварський, лакський, чеченський і даргінський. З аварської мови слово "хінкал" перекладається як "шматок тіста". Це значення повністю відображає суть самої страви, яка являє собою галушки (хінкаліни), зварені в м'ясному бульйоні з баранини або яловичини. Подається з вареною картоплею і часниковим соусом. Його точно варто спробувати! Готуємо?

Сьогодні ми готуватимемо лакський хінкал, її зазвичай готують у свята і жоден стіл не обходиться без цієї страви. Він формується у вигляді овальних “вушок” із характерним заглибленням у центрі. Такий хінкал можна подати як самостійну страву на обід або вечерю. За бажання доповнюють його відвареною картоплею, а подають із томатним або кефірним соусом, який подають окремо, щоб кожен додавав за смаком. Ну що ж приступимо до приготування.

Країна Рецептів🍋 в Telegram

Інгредієнти:

  • Баранина 400 грамів
  • Картопля 300 грамів
  • Вода для бульйону 1.5 літри
  • Борошно пшеничне 250 грамів
  • Яйце 1 штука (дрібне)
  • Олія рослинна 1 ч. ложка (без запаху і смаку)
  • Вода холодна 100 мл (для тіста)
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний за смаком
  • Помідор 2 штуки
  • Часник 2 зубчики
  • Вершкове масло 50 грамів

Як приготувати  Лакський хінкал:

Підготуйте всі необхідні інгредієнти для приготування лакського хінкала.

Баранину сполосніть, викладіть у каструлю, влийте холодну воду і поставте на середній вогонь. Доведіть усе до кипіння, посоліть і варіть, знімаючи піну, протягом 1-1.5 годин, до м’якості баранини. Бульйон процідіть, баранину наріжте на шматки і закрийте, щоб не охолола.

ЩЕ РЕЦЕПТ: 🌿 Ханум з гарбузом на пару – покроковий рецепт

Поки вариться баранина, займіться тістом. Для цього в мисці змішайте воду, сіль, яйце, олію, перемішайте. Просійте в миску борошно і замісіть однорідне тісто. Накрийте і дайте постояти 15 хвилин.

Картоплю почистіть, вимийте та розріжте навпіл або на чотири частини. Викладіть картоплю в каструлю, залийте холодною водою, посоліть і поставте на середній вогонь. Доведіть воду до кипіння і варіть на середньому вогні, поки картопля не звариться. Злийте з каструлі відвар і закрийте картоплю кришкою.

Тісто розділіть на шматки і скачайте тонкі ковбаски. Кожну розріжте впоперек на невеликі частини і притисніть пальцем середину кожної частини.

Проціджений м’ясний бульйон поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Викладіть у бульйон підготовлений хінкал і варіть до готовності, приблизно 6-12 хвилин. Час залежатиме від розміру сирого хінкала.

Для соусу помідори натріть на тертці, видаляючи шкірку. У сковорідку викладіть вершкове масло і розтопіть на середньому вогні. Додайте в сковороду протерті помідори, посоліть і перемішайте. Тушкуйте соус дві хвилини, додайте подрібнений часник, перемішайте і зніміть з вогню.

У порційні тарілки викладіть відварену картоплю, варену баранину і влийте бульйон із лакським хінкалом.

ЩЕ РЕЦЕПТ:🌿  Обід по-грузинськи: наваристий суп Харчо з гранатовим соком

Усе посипте зеленню та одразу подавайте до столу. Приємного апетиту! 🌿

Оцените статью
Країна салатів
Лакський хінкал – традиційна кавказька страва
Куриные рулетики с начинкой из перца и помидоров