Сьогодні ми готуватимемо лакський хінкал, її зазвичай готують у свята і жоден стіл не обходиться без цієї страви. Він формується у вигляді овальних “вушок” із характерним заглибленням у центрі. Такий хінкал можна подати як самостійну страву на обід або вечерю. За бажання доповнюють його відвареною картоплею, а подають із томатним або кефірним соусом, який подають окремо, щоб кожен додавав за смаком. Ну що ж приступимо до приготування.
Інгредієнти:
- Баранина 400 грамів
- Картопля 300 грамів
- Вода для бульйону 1.5 літри
- Борошно пшеничне 250 грамів
- Яйце 1 штука (дрібне)
- Олія рослинна 1 ч. ложка (без запаху і смаку)
- Вода холодна 100 мл (для тіста)
- Сіль за смаком
- Перець чорний за смаком
- Помідор 2 штуки
- Часник 2 зубчики
- Вершкове масло 50 грамів
Як приготувати Лакський хінкал:
Підготуйте всі необхідні інгредієнти для приготування лакського хінкала.
Баранину сполосніть, викладіть у каструлю, влийте холодну воду і поставте на середній вогонь. Доведіть усе до кипіння, посоліть і варіть, знімаючи піну, протягом 1-1.5 годин, до м’якості баранини. Бульйон процідіть, баранину наріжте на шматки і закрийте, щоб не охолола.
ЩЕ РЕЦЕПТ: 🌿 Ханум з гарбузом на пару – покроковий рецепт
Поки вариться баранина, займіться тістом. Для цього в мисці змішайте воду, сіль, яйце, олію, перемішайте. Просійте в миску борошно і замісіть однорідне тісто. Накрийте і дайте постояти 15 хвилин.
Картоплю почистіть, вимийте та розріжте навпіл або на чотири частини. Викладіть картоплю в каструлю, залийте холодною водою, посоліть і поставте на середній вогонь. Доведіть воду до кипіння і варіть на середньому вогні, поки картопля не звариться. Злийте з каструлі відвар і закрийте картоплю кришкою.
Тісто розділіть на шматки і скачайте тонкі ковбаски. Кожну розріжте впоперек на невеликі частини і притисніть пальцем середину кожної частини.
Проціджений м’ясний бульйон поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Викладіть у бульйон підготовлений хінкал і варіть до готовності, приблизно 6-12 хвилин. Час залежатиме від розміру сирого хінкала.
Для соусу помідори натріть на тертці, видаляючи шкірку. У сковорідку викладіть вершкове масло і розтопіть на середньому вогні. Додайте в сковороду протерті помідори, посоліть і перемішайте. Тушкуйте соус дві хвилини, додайте подрібнений часник, перемішайте і зніміть з вогню.
У порційні тарілки викладіть відварену картоплю, варену баранину і влийте бульйон із лакським хінкалом.
ЩЕ РЕЦЕПТ:🌿 Обід по-грузинськи: наваристий суп Харчо з гранатовим соком
Усе посипте зеленню та одразу подавайте до столу. Приємного апетиту! 🌿